< το Δ.Σ του σωματείου μας εύχεται σε όλους τους συνάδελφους Καλές υπηρεσίες!!! >>.

B

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Σεμινάριο δικαστικής ψυχολογίας

Το σωματείο μας σε συνεργασία με την κυρία : Κωστάντη Λαμπάκη , Δικαστική Ψυχολόγος PHd, θα πραγματοποιήσει το δεύτερο σεμινάριο δικαστικής ψυχολογίας
Με θέμα :
<<Μεταχείριση κρατουμένων : Τρόποι αντιμετώπισης ειδικών κατηγοριών. Ψυχική υγεία, επικινδυνότητα, αυτοκτονία, γυναίκες με κατάθλιψη >>.
Την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 στις 18:00 μ.μ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους συναδέλφους εσωτερικής και εξωτερικής φύλαξης ( Δωρεάν )....
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


 
Τα τελευταία χρόνια, η εγκληματικότητα αλλάζει διαρκώς μορφή. Γίνεται πιο σύνθετη. Η βία κλιμακώνεται. Ο δράστης γίνεται απρόβλεπτος, αλλάζει μέθοδο, κίνητρο, θύματα. Αλλάζει έγκλημα. Και κυρίως μοιάζει να το απολαμβάνει, να μην ενδιαφέρεται για τον πόνο που προκαλεί στο θύμα, δεν τον απασχολούν οι συνέπειες των πράξεων του και το τέλος της δράσης του έρχεται μόνο με τη σύλληψη του ή το θάνατο του. Ένας μεγάλος αριθμός εξ’ αυτών, πληροί όλα τα διαγνωστικά κριτήρια της αντικοινωνικής προσωπικότητας (τη λεγόμενη μέχρι πρόσφατα ψυχοπαθητική) και ένας πολύ μικρότερος πάσχει από ψυχική διαταραχή. Η μεταχείριση των επικίνδυνων κρατουμένων έθεσε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Καταρχήν πως πρέπει να διακρίνονται και να διαχωρίζονται και κατά δεύτερον πως πρέπει να ρυθμίζεται η διαβίωση τους μέσα στη φυλακή, με δεδομένο ότι οι δράστες αυτοί, τις πιο πολλές φορές συνεχίζουν την ίδια απρόβλεπτη και βίαιη συμπεριφορά και μέσα στη φυλακή (σωφρονιστική επικινδυνότητα).
Ποια είναι η καταλληλότερη αντιμετώπιση; Είναι η τιμωρία και η καταστολή της εγκληματικότητας τους; Μπορεί σκοπό τελικό να συνιστά απλώς η απομόνωση τους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου; Είναι η προσπάθεια μιας θεραπευτικής παρέμβασης εφικτός στόχος; Η αμερικανική δικαιοσύνη ανταποκρίθηκε φτιάχνοντας τις φυλακές υπερυψηλής ασφάλειας για εκείνους που θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για την κοινωνία της φυλακής. Καθώς και την πτέρυγα ασφαλείας μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας για εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες τις φυλακής. Η αποτελεσματικότητα των φυλακών αυτών είναι αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων και συγκρούσεων.
Η προσέγγιση που θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι συγκριτική και θα εξεταστούν διαφορετικά συστήματα απονομής δικαιοσύνης, όπως το Βρετανικό, το Ελληνικό και το Αμερικάνικο, ώστε να διαπιστωθεί εάν δύναται να υπάρχει μια αποτελεσματική μέθοδος μεταχείρισης αυτής της ομάδας κρατουμένων. Και τίθεται ένα νέο ερώτημα, μήπως τελικά ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει το σύστημα οξύνει την αντικοινωνική τους συμπεριφορά και λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος αντί να επιχειρεί να την κατευνάσει;


http://www.peripsichis.gr/

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου